فصلنامه فرهنگی پیمان شماره ۵۴

مهندس گئورک وارطان

 

نمایندۀ مسیحیان ارمنی تهران و شمال در دوره های هفتم و هشتم مجلس شورای اسلامی (۷ خرداد ۱۳۸۳ خ تاکنون)

مهندس گئورک وارطان، نمایندۀ ارمنیان تهران و شمال کشور در دوره های هفتم و هشتم مجلس شورای اسلامی، در ۲ فروردین ۱۳۴۸خ، در تهران، متولد شد. تحصیلات ابتدایی را در مدرسۀ ارمنیان کوشش واچه هوسپیان تهران و دورۀ راهنمایی را، در ۱۳۶۲خ، در مدرسۀ ارمنیان عالیشان به پایان رساند و در ۱۳۶۶خ، در رشتۀ ریاضی، از دبیرستان کوشش مریم، فارغ‌التحصیل شد. وی در طول مدت تحصیل دانش‌آموزی ممتاز بود و از سوی مسئولان آموزشی کشور و هیئت های مربوط به امور آموزشی ارمنیان مورد تشویق قرار گرفت.

مهندس گئورک وارطان
مهندس گئورک وارطان

گئورک وارطان، بین سال های ۱۳۶۶ ۱۳۷۳خ، در دانشگاه علم و صنعت ایران به تحصیلات عالیه پرداخت و با مدرک مهندسی متالورژی از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد. سپس در همین رشته و در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه صنعتی دولتی ایروان (ارمنستان) ادامۀ تحصیل داد. وی مدرک فوق لیسانس در رشتۀ مهندسی متالورژی را از این دانشگاه دریافت کرد. مهندس گئورک وارطان در ۱۳۷۶خ تأهل اختیار کرد که حاصل آن یک پسر و یک دختر است.

او پیش از عهده دار شدن مسئولیت دشوار نمایندگی مجلس در صنعت خودروسازی مشغول به کار بود و در چهار سال پایانی منتهی به دوران نمایندگی مدیریت بخش های مهندسی فرآیند، مهندسی تولید، کنترل کیفیت و انتقال تکنولوژی را در همین حوزه برعهده داشت.

نمایندۀ ارمنیان تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی، خدماتی را در زمینۀ صنعت خودرو سازی و در عرصۀ تخصصی تولید ناب به بخش صنعتی کشور ارائه کرده است.

در خصوص فعالیت ها و خدمات ایشان به جامعۀ ارمنیان کشور باید گفت که وی از دوران نوجوانی توانمندی های خود را در زمینه‌های گوناگون ورزشی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در چارچوب شرکت فعالانه در انجمن ها، مجامع و محافل، به منصۀ ظهور گذاشته است.

برخی از فعالیت های مهندس گئورک وارطان پیش از دوران نمایندگی عبارت اند از: عضویت در شورای عالی پیش‌آهنگی مجموعه فرهنگی ورزشی آرارات، عضویت در هیئت های برگزارکنندۀ آئین های سالروز نژاد‌کشی ارمنیان توسط حکومت عثمانی، عضویت در هیئت های برگزارکنندۀ بازی های ورزشی سالانۀ ارمنیان ایران، شرکت در فعالیت های اجتماعی گوناگون و ریاست مجمع نمایندگان شورای خلیفه‌گری ارمنیان تهران. [۲] مسئولیت های فعلی ایشان نیز عبارت اند از عضویت در کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، نایب رئیس گروه دوستی بین المجالس ایران و ارمنستان، نایب رئیس مجلس عالی نمایندگان ارمنیان مجالس جهان، عضویت در سازمان نظام مهندسی معدن کشور و عضویت در انجمن مهندسین متالورژی ایران.

فعالیت هایی چون عضویت در هیئت مدیرۀ مؤسسۀ ترجمه و تحقیق هور، حضور و مشارکت در هیئت های رسمی ارمنیان ایرانی عازم به خارج از کشور، شرکت در دومین همایش سراسری ارمنیان دیاسپورا در ایروان و همچنین تشکل های اجتماعی و فرهنگی را نیز باید به کارنامۀ پربار مهندس گئورک وارطان افزود که از چندین سال پیش در این عرصه ها نیز حضور داشته اند.

تجربیات ارزشمند مهندس وارطان که حاصل فعالیت های گوناگون ایشان در عرصه های مختلف اجتماعی بود اطرافیان را بر آن داشت تا وی را برای خدمت در عرصۀ قانون گذاری کشور تشویق کنند و بدین ترتیب، باور به خدمت بی منت، مهندس گئورک وارطان را در جایگاه آزمونی دشوار قرار داد، نمایندگی جامعۀ ارمنیان شمال کشور، جامعه ای پر افتخار که تا آن روز اشخاصی فعال و جامع الشرایطی را به نمایندگی از خود راهی مجالس شورای اسلامی کرده بود. از نظر مهندس وارطان چالشی که پیش روی وی قرار می گرفت از دو جنبۀ بیرون و درون جامعه ای اهمیت داشت. اول اینکه می بایست روند مثبت حضور مؤثر نمایندگان اقلیت های دینی در مجلس شورای اسلامی رویکرد فزایندۀ خود را حفظ می کرد و دیگر اینکه این نمایندۀ نسل جوان جامعۀ ارمنیان می بایست توانایی های جوانان را به منصۀ ظهور می گذاشت و اسباب راحتی خیال بزرگان را در سپردن امور به جوانان فراهم می آورد. وی می گوید که به همین منظور همراهان و اطرافیان او بر آن شدند تا با مطالعات میدانی و نظرسنجی های آماری مطالبات جامعه را از نمایندۀ خود در مجلس شورای اسلامی دسته بندی کنند. در نتیجۀ این بررسی ها برنامه ای کاری در عرصه های مختلف دینی و مذهبی، فرهنگی، آموزشی، اجتماعی، حقوقی و قضایی، تخصیص های دولتی، امور جوانان، واقعۀ تلخ قتل عام ارمنیان در دورۀ امپراتوری عثمانی، مناسبات ایران و ارمنستان، تهیه شد و جهت مقایسه در اختیار اذهان عمومی قرار گرفت.

در نمودار کاری ایشان دیدارهای بسیاری با مسئولان رده های مختلف نهادهای حقوقی، اجرایی، قضایی و قانون گذاری کشور دیده می شوند. کارنامۀ مهندس وارطان حکایت از پیگیری امور مربوط به موکلان دارد و رسیدگی به مشکلات مرتبط با حقوق اقلیت ها، مسکن، اقتصاد و خانواده، اشتغال و بی کاری، انجمن های فرهنگی و ورزشی، آمــوزش و پـرورش، آموزش عـالی، دادگستری، خانواده های شهدا، آزادگان و زیان دیدگان جنگ تحمیلی و … از مواردی هستند که وی کمر به پیگیری آنها بسته.

امـا فعالیت هــای مهنــدس گئـورک وارطـان را نمی تــوان تنها در حوزه و زمینه های خاص ارمنیـان خلاصه کـرد. ایشــان در مقــام نماینده ای که دارای حقوقی برابر با دیگر نمایندگان در امر قانون گذاری هستند، در خصوص ارائۀ طرح هایی برای تصویب به مجلس شورای اسلامی نقش داشته یا با حمایت از طرح های عام المنفعه و برخورد مناسب با طرح های نامناسب به وظیفۀ خود در امر قانون گذاری و دفاع از حقوق ملت نیز عمل کرده اند. وی همواره با افتخار اعلام می دارد که فرصت خدمتگزاری به خانوادۀ بزرگ ایران را مغتنم می شمارد.

گئورک وارطان در اولین دورۀ حضور خود در مجلس به مدت سه سال پیایی به عضویت هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن درآمد. عضویت در هیئت تحقیق و تفحص از صنایع خودروسازی کشور و کارگروه های ایجاد شده از سوی کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی نشان از اعتماد همکاران مهندس وارطان به تعهد و تخصص این نمایندۀ ارمنیان دارد و باعث افتخار جامعۀ ارمنیان است.

ایشان به همراه دیگر همکاران خود و به خصوص، نمایندۀ ارمنیـان جنوب کشور، روبرت بگلریان، موفـق شدنـد تا در قـانون تشکیل دادگاه هـای خانـواده تبصره ای را در خصوص هر چه شفاف تر ساختن احترام دادگاه های صالح کشور به آموزه های دینی اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی به نگارش کمیسیون قضایی مجلس درآورند که طی آن احکام صادره از سوی مراجع دینی اقلیت ها در مورد امور حسبی و احوال شخصی شهروندان اقلیت، بدون هیچ تغییری، مورد قبول و انشای دادگاه های کشور قرار خواهند گرفت.

کمک به اجرای امور جاری مجموعه های فرهنگی و ورزشی جامعۀ ارمنیان از دیگر خدمات ارائه شده از سوی نمایندۀ ارمنیان شمال کشور به باشگاه های ارمنیان است. باشگاه های فرهنگی و ورزشی فعال در بطن جامعه از جمله آرارات، سیپان، ناییری، ساردارآباد و رافی همواره از کمک ها و حضور مؤثر نمایندۀ خود در رفع معضلات پیش آمده بهره مند بوده اند و به همین دلیل از ابتدای نخستین دورۀ حضور ایشان در مجلس، ارتباط تنگاتنگ و صادقانه ای بین آنان و مهندس وارطان برقرار شده است.

احترام به مقام شامخ شهدا و ایثارگران انقلاب و جنگ تحمیلی از اساسی ترین ارکان باورهای گئورک وارطان در زمینۀ خدمت به مردم به شمار می آید. بنابراین، خدمت به این شیردلان از اهمیت خاصی در نزد وی برخوردار است و شاید به دلیل وجود همین دیدگاه است که رابطه ای برادرانه و صمیمی بین نمایندۀ ارمنیان از یک سو و جامعۀ ایثارگران و آزادگان و خانواده های معظم شهدا از سوی دیگر حکمفرماست. در سایۀ همین توجه و مودت، گره از بسیاری مشکلات اداری و جاری ایثارگران گشوده شده. ایشان اذعان دارد که اعتبار و صلابت جامعۀ ارمنیان و ایرانیان امروز مدیون جوانمردی و از خودگذشتگی عزیزانی است که در روزهای آغازین انقلاب و جنگ جان و سلامتی خود را در طبق اخلاص گذاشتند و نثار عظمت و ثبات میهن عزیزمان کردند. مهندس وارطان با شعفی خاص از حمایت خودجوش ایثارگران و آزادگان معزز ارمنی از ایشان در هشتمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی یاد می کند و خود را وام دار رشادت های این بزرگمردان در عرصه های مختلف جبهه و سازندگی می داند.

دانش آموزان و جوانان جامعۀ ارمنیان همواره ارتباطی مستقیم با نمایندۀ خود در قوۀ مقننه داشته اند و در مرکز توجه ایشان قرار دارند. رسیدگی به مشکلات موجود در عرصۀ آموزشی و بازدیدهای سالانه از مدارس ارمنیان شمال کشور جزیی لاینفک از برنامۀ کاری مهندس وارطان بوده و او همواره از افق وسیع و جهش فکری این قشر از جامعه به سان اتاق فکر عمومی بهره می جوید. خوشبختانه، دیدارها و جلسات برگزار شده با مسئولان آموزشی و ارشد کشور مثمر ثمر بوده و وزارت آموزش و پرورش در اطلاعیۀ استخدامی خود، در ۱۳۸۹خ، پس از وقفه ای سی ساله برای اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی کشور نیز فرصت شرکت در آزمون استخدامی را فراهم آورد. البته، مهندس وارطان بلافاصله یادآور شدند که به همت نمایندگان اقلیت های دینی حاضر در ششمین دورۀ مجلس شورای اسلامی سهمیه ای دویست نفره به استخدام داوطلبان اقلیت دینی در وزارت آموزش و پرورش اختصاص داده شده بود.

هنگامی که از وی در مورد وقایع مهم دوران نمایندگی جویا شدیم لبخندی بر صورتش نقش بست. به نظر او تمامی وقایع اهمیت خاص خود را دارند چرا که زندگی افراد متأثر از برآیند رخدادهای ریز و درشت درون جامعه ای، کشوری و جهانی است. وی اعتقاد دارد که خدمتگزاران با فراست مدیران و مسئولانی هستند که به جزئیات توجه دارند و با بررسی رخدادهای به اصطلاح کوچک وقایع بزرگ آتی را حدس می زنند اما بدیهی است که اذهان عمومی برای برخی از اتفاقات جایگاه مهم تری را اختصاص می دهد.

بی تردید، روزهای سپری شده در مجلس شورای اسلامی همچون گنجینه ای از خاطرات تلخ و شیرین بوده و تجربیات حاصل از این خاطرات توشۀ راه خدمت به مردم شریف ایران است. تجربۀ تلخ شکست در احقاق حق جوان ناکام ارمنی که بی گناه کشته شد و بغض بی عدالتی ای که در حق خانوادۀ آن عزیز صورت گرفت، روزهای شب صفت حاکم بر جامعه به خاطر واژگون شدن اتوبوس و از دست دادن هم وطنان ارمنی مسافری که از زیارت اماکن مذهبی ارمنستان تاریخی به خانه بر می گشتند و سیل اشک های جاری بر چهرۀ جامعۀ ارمنیان به هنگام خاک سپاری عزیزانی که در پی متلاشی شدن هواپیمای عازم ارمنستان مسافران ابدیت نامیده شدند و درد غیبت آنان دردی همیشگی بر دل ایرانیان نهاد وقایعی تلخ اند که همواره به تأسف از آنها یاد خواهد شد اما تجربۀ روزهای خوش خدمت را شاید بتوان در سیمای آسودۀ عزیزان باشگاه آرارات که خوشحال از به انجام رسیدن بحث اسناد ورزشگاه بودند و یا لبخند تشکرآمیز ورزشکاران خوشحال از افتتاح زمین فوتبال و رفع معضل تمدید قرارداد باشگاه فرهنگی ورزشی ارامنه رافی و شوق اعضای انجمن فرهنگی و ورزشی ارامنۀ سیپان در نخستین روز بهره برداری از ساختمان جدید مجموعه، جست و جو کرد. سیل پیام های تشکر از سوی مدارس ارمنیان در مورد اخذ تخصیص مضاعف دولتی برای بهبود وضعیت آموزشی آنها زمان خوشی و آسودگی خیال را نوید می داد. مجموعۀ این روزهای متضاد و تجربیات روزمره واقعیتی به نام زندگی اجتماعی و عزم عمومی در رفع مشکلات جامعه را تعریف می کنند.

از نمونه های بارز و درخشان همسویی حرکت نمایندۀ ارمنیان تهران و شمال کشور با خواست های به حق مردم طرح سؤال از وزیر راه و ترابری بود که با همکاری دیگر نمایندگان مجلس در کمیسیون تخصصی مربوط، جامۀ سؤال ملی بر خود پوشید و پس از چند هزار نفرـ ساعت کار و بررسی کارشناسی سر انجام در صحن علنی مجلس شورای اسلامی مطرح شد، حرکتی که سابقۀ تاریخی نداشت و اولین بار بود که یکی از نمایندگان اقلیت های دینی در مجلس شورای اسلامی به نمایندگی از سایر وکلا طراح سؤال از تریبون خانۀ ملت، وزیر را به پاسخ گویی در پیشگاه ملت شریف ایران دعوت می کرد. دفاعیات کارشناسانه و متعهدانۀ نمایندۀ ارمنیان، به همت دیگر نمایندگان سؤال کننده، کارساز افتاد و نمایندگان ملت برخورد وزیر و وزارتخانه را در پیگیری حقوق از دست رفتگان سانحۀ هوایی توپولوف ۱۵۴، که در ۲۴ تیر ۱۳۸۸خ از تهران به قصد ایروان پرواز کرد اما متأسفانه هرگز به مقصد نرسید، غیرقابل قبول تشخیص دادند و این گونه بود که حذف هواپیماهای مستهلک روسی از خطوط هوایی کشور رقم خورد.

مطمئنا،ً خانوادۀ شریف ارمنیان یاد و خاطرۀ پر افتخار پدر علم روان پزشکی ایران، زنده یاد دکتر هاراطون داویدیان؛ بانوی آفتاب ایران زمین، دکتر آلنوش طریان؛ و پدر علم روباتیک ایران، دکتر کارو لوکاس را که در چندگاه اخیر به خزان عمر پر بار خود رسیدند و همچون برگ های پاییزی از درخت زندگی اجتماعی ما جدا شدند فراموش نخواهد کرد. مهندس وارطان شاید از افرادی است که نبود دوست و استاد فقید خود، دکتر لئون داویدیان، را بیش از عموم احساس می کند چرا که نمایندۀ ششمین دورۀ مجلس شورای اسلامی همواره با حضور در کنار خلف جوان خود وی را از تجربیات خود مستفیض می کرد.

از افتخارات مهندس گئورک وارطان، در طول دوران نمایندگی خود، طرح مکرر مسئلۀ قتل عام ارمنیان به دست دولت ترکیۀ عثمانی در مجلس شورای اسلامی و درخواست به رسمیت شناخته شدن نخستین نژادکشی قرن بیستم از سوی مجلس و دولت جمهوری اسلامی ایران بوده است. بسیاری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دعوت، نمایندگان ارمنیان، آقایان وارطان و بگلریان، در مراسم بزرگداشت یاد ۵/۱ میلیون شهید ارمنی قتل عام شده به دست دولت ترک های عثمانی حضور یافته و با جامعۀ ارمنیان اعلام همدردی کرده اند.

ایشان به منزلۀ عضوی از جامعۀ قانون گذار کشور و همچنین در مقام نایب رئیس گروه دوستی ایران و ارمنستان اقدامات مطلوب و مؤثری در گسترش روابط و مناسبت های دو کشور هم جوار و دوست، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان، داشته اند.

به هر تقدیر مجلس شورای اسلامی با توجه به ماهیت و جایگاهی که در قانون اساسی برای آن تعریف شده و اینکه در واقع رکن اصلی مردم سالاری به شمار می آید محلی است که در آن نمایندگان ملت به منزلۀ پلی ارتباطی واقعیت های اجتماعی را به مسئولان اجرایی منتقل می سازند و چه بسیارند مدیران ارشد اجرایی که از صندلی نمایندگی و از جایگاه قوۀ مقننه به قوۀ مجریه نقل مکان می کنند. بنابراین، با توجه به سابقۀ حضور مهندس وارطان در دو دورۀ مجلس بسیاری از مسئولان اجرایی کشور به نحوی از همکاران ایشان در مجلس به شمار می روند و این سابقۀ همکاری و ارتباطات موجود، به منزلۀ عنصری مؤثر در شناخت واقعیت های جامعۀ ارمنیان، در زمان اخذ تصمیم یاریگر این عزیزان بوده و بدین ترتیب، حقوق اقشار مختلف جامعه در خصوص نحوۀ اجرای قوانین در بسیاری از موارد لحاظ می شود زیرا اصولاً مسئولان و اقشار مختلف خانوادۀ بزرگ ایران نسبت به ارمنیان کشور ذهنیتی مثبت دارند.


حتی امروز، که بیش از هفت سال از نخستین روز حضور مهندس گئورک وارطان در مجلس شورای اسلامی می گذرد، وی هنوز اضطراب و نگرانی ای توأم با افتخار و شعف حاصل از اخذ رأی اعتماد مردم شریف ارمنی و مسئولیت سنگین حفاظت از اندوختۀ پیشینیان را احساس می کند تجربه ای که هر روز خود را به مرور آن پایبند می داند و همواره می کوشد تا در اجرای منصفانۀ دینی که به دلیل سوگند نمایندگی در پیشگاه مردم بزرگوار ایران بر خود واجب می داند در مقابل خداوند متعال، وجدان کاری و ملت شریف ایران آسوده و سربلند باشد.

نمایندۀ ارمنیان شمال کشور در مجلس شورای اسلامی رجای واثق دارد که وجود همکار متعهد و متخصصی چون روبرت بگلریان، نمایندۀ ارمنیان جنوب و تعهد جامعۀ بزرگوار ارمنی در یاری رسانی به نمایندۀ جوان خود، از ابتدای نمایندگی، رمز و راز حرکت مثبتی است که در چند سال گذشته تجربه شده. گئورک وارطان همواره خود را قدردان خانواده اش می داند و معتقد است که همسر و فرزندانش نقش بسزایی در موفقیت او داشته اند. او می گوید که حضورش را در این جایگاه مدیون پدر، مادر و خواهرش است و دست همۀ دوستان و معلمان عزیزش را، که در راه کسب علم و تجربه و پیمودن مدراج ترقی همراه و پشتیبان وی بوده اند، خاضعانه می بوسد. او باور دارد:

((پیروزی ها نتیجۀ اراده و همت جمعی هستند. پس، هر کدام از ما جزئی از کل هستیم که ملت واحد نام دارد و راهی جز پیشرفت و سرانجامی جز پیروزی بر او متصور نیست)) .

پی نوشت ها:

اطلاعات مندرج در این مقاله توسط مهندس گئورک وارطان در اسفند ۱۳۸۹ در اختیار هیئت تحریریۀ فصلنامۀ پیمان قرار گرفته است.
شورای خلیفه‌گری ارمنیان تهران عالی ترین مرجع رسمی تصمیم‌گیری ساختار تشکیلاتی خلیفه‌گری‌های ارمنیان است.

مقاله های فصلنامه فرهنگی پیمان شماره ۵۴
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

فصلنامه های فرهنگی پیمان

سبد خرید