فصلنامه فرهنگی پیمان شماره ۷۷
رنگ های سرزمین مادری ام،نمایشگاه آثار نقاشی و معماری داخلی اِدمان آیوازیان در فرهنگسرای نیاوران
نویسنده: آرا اوانسیان
روزهای دوازدهم تا بیستم شهریور ماه امسال(۱۳۹۵ش) تالار نمایشگاه های فرهنگسرای نیاوران پذیرای علاقه مندان آثار نقاشی و معماری داخلی اِدمان آیوازیان، نقاش و معمار پرکار و صاحب سبک ایرانی، بود که با وجود ۴۴ سال دوری از زادگاهش رنگ های سرزمین مادری خود را در نمایشگاهی با عنوان رنگ های سرزمین مادری ام برای ارائه به هنردوستان کشور همراه آورده بود. این آثار پیش از این، در زمستان ۱۳۹۴ش، به اهتمام ادارۀ کل همکاری های فرهنگی و هنری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان و همکاری خانم زهرا راد، کیوریتور[۱] آثار هنری در موزۀ ملی هنر جمهوری ارمنستان، به قضاوت جامعۀ هنری آن دیار گذاشته شده و نشان ملی هنرهای تجسمی آن کشور، به نام آرشیل گورگی، را برای این هنرمند ۸۵ ساله به ارمغان آورده بود.
مراسم افتتاحیۀ نمایشگاه با حضور آقای علی مرادخانی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران؛ آقای آرتاشس تومانیان، سفیر جمهوری ارمنستان در جمهوری اسلامی ایران و جمع کثیری از مدعوان برگزار شد. علی مرادخانی در گفت وگو با خبرگزاری آریا درخصوص آثار آدمان آیوازیان گفت: «آثار این نمایشگاه بسیار روح افزا و جالب بود. همچنین، برداشت های خوب هنرمند از دنیای اطرافش انسان را به وجد می آورد زیرا برداشت هایی متفاوت داشته که مقابل چشمان شما قرار داده است». وی با بیان اینکه هنرمندان ایرانی، که درخارج از کشور به سر می برند، باید به ایران بیایند افزود: «هرچقدر این هنرمندان به ایران سفر کنند فضای ایران را بیشتر درک می کنند و به طور حتم، روی آثارشان نیز اثر خواهد گذاشت». مرادخانی درخصوص سیاست های فرهنگی ـ هنری دولت برای حضور هنرمندان خارج ازکشور در ایران تصریح کرد: « من و همۀ مسئولان بخش هنری پیگیر حضور این هنرمندان هستیم و سیاست هایی دراین خصوص برنامه ریزی شده است تا این عزیزان با تجربیات جدید درفضای هنری ایران حضور یابند و کارهایشان مورد نقد و بررسی جامعۀ هنری و مردم قرارگیرد و امیدواریم اتفاقات خوبی در این بخش به وجود آید».
در ادامۀ این برنامه دکتر سید عباس سجادی، مدیر عامل بنیاد آفرینش های هنری نیاوران، در سخنانی با اشاره به انتخاب هوشمندانۀ عنوان نمایشگاه اِدمان آیوازیان با نام رنگ های سرزمین مادری ام خاطر نشان کرد: «صحنه هایی که این هنرمند خلق کرده بسیار بدیع و چشم نواز است. آیوازیان با وجود اینکه چهار دهه در ایـران نبوده پیونـد عاطفی با سـرزمیـن مـادریش را حـفـظ کرده و این قابل ستایش است». وی بـا اشـاره به همـکاری هـای بیـن بنیاد آفرینـش های هنری نیاوران و کشور ارمنستان گفت: «هنرمنـدان ایـران و ارمنستـان نـمایـشگاه هـای بـسیـاری در کشورهای یکدیگر برگزار کرده اند که این مهم نشان می دهد ارمنیان و ایرانیـان بـرای یگدیـگر بسیـار عزیز هستند. از این رو، امیدواریم بتوانیم از حضور هنرمندان ارمنی در این فرهنگسرا بهره مند شویم».
آقـای آرتـاشس تـومانیان، سفیـر جمـهوری ارمنستـان در جـمهوری اسلامـی ایـران، نیـز در سخنانی با ابراز خرسندی از برگزاری نمایشگاه ادمان آیوازیان در فـرهنگـسرای نیـاوران اظهار داشـت: «چـنین اتفاقاتی فرصت خوبی است که با آثار فاخر هنری آشنا شویـم ». وی در ادامه افزود: «در طی ۲۵ سال گذشته روابط خوبی میان ایران و ارمنستان برقرار شده است و روابط دو ملت در حوزۀ هنر و فرهنگ نیز بسیار خوب و درخشان است». سفیر ارمنستان در پایان سخنانش با تشکر از مجموعۀ فرهنگسرای نیاوران گفت: «از پیشنهاد مدیر عامل بنیاد آفرینش های هنری نیاوران به منظور ایجاد فرصتی برای تعاملات بیشتر فرهنگی و هنری استقبال می کنیم».
این نمایشگاه بیشتر شامل چشم اندازهای کویری سر سبز و امامزاده های دوردست ایران بود که آیوازیان با سبک ویژۀ خود دست به خلق آنها زده بود. در کنار این آثار، آثار برگزیده ای از نگاره های انتزاعی وی با عنوان رباعیات و عکس هایی از آثار معماری داخلی او در کشورهای عربستان سعودی و عمان به نمایش در آمده بود.
تجدید نمایشگاه «رنگ های سرزمین مادری ام»
نمایشگاه رنگ های سرزمین مادری ام باردیگر از ۱ بهمن ماه ۱۳۹۵ش/ ۲۰ ژانویۀ ۲۰۱۷م به مدت هشت روز به همت و همکاری انجمن هنری و انجمن پیش کسوتان باشگاه فرهنگی ـ ورزشی آرارات در سالن خاژاک آرزومانیان باشگاه برگزار شد و مورد استقبال هنردوستان قرار گرفت. به مناسبت برگزاری این نمایشگاه کاتالوگی حاوی تصاویر کلیۀ تابلوهای نمایشگاه با مقدمه ای از سرژ آواکیان، گرافیست هنرمند، به زبان های فارسی، ارمنی و انگلیسی منتشر شده بود.
آلبوم تصویری برخی از آثار اِدمان آیوازیان در نمایشگاه «رنگ های سرزمین مادری ام»
پینوشتها:
1- Curator
به معنای نمایشگاهگردان، هنرگردان، موزهدار، سرپرست هنری.